Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Güzel dişlere sahip olmak için dişleri kaplamak yerine diş rengini açmak daha akılcı bir yaklaşım diyen diş hekimi Sertaç Kızılkaya artık diş estetiği için dişler beyazlatılıyor dedi.

Bu yazıda diş beyazlatma nasıl yapılır sorusunun yanıtı nı vermeden önce beyazlatma işlemi öncesi dikkat edilmesi gerekenleri anlatmak ve sonra diş beyazlatma nasıl uygulanır detaylı olarak bilgi vermek istiyorum.

Beyazlatma öncesi önerilere uyulması gerekir. İşlemi sadece ve sadece diş hekimlerinin uygulaması gerektiğini unutmamalısınız. Diş hekimi dişlerin yapısını ve beyazlatma için uygun olup olmadığını değerlendirebilecek eğitimli kişidir. Bunun haricinde malzeme satanlar veya eczacılar size hangi ürünlerin uygun olacağı ile ilgili bilgi ve deneyine sahip değildirler. Bu nedenle diş minenizde hasarlar ve aşırı diş ağrıları çekebilirsiniz.

Diş hekimi denetiminde olmadan piyasadan alınan ve ne olduğu bile belli olmayan kimyasallar bırakın diş beyazlatmayı genel sağlığınız için bile zararlı olacaklardır.

Kontrolsüz yurda sokulan Uzak doğu ve Çin üretimi malzemeler ile diş ağrısı,dışında diş minesinde erozyon, aşınma, renk matlaşması gibi sorunlar yaşayan hastalar vardır.

Kaş yapayım derken göz çıkarma olarak tanımlanan biçimde diş beyazlatayım derken dişlerinden olanlardan olmayın.

Son olarak da diş beyazlatma işlemi sonrası diş rengi kalıcı beyazlar mı yazımı okumanızı önereceğim.  

Diş Beyazlatma Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş beyazlatma işlemine başlamadan önce diş taşlarının ağızdan uzaklaştırılması gerekir. Varsa diş eti hastalığı tedavi edilmelidir. Diş eti kanaması olan hastalar için diş beyazlatma önerilmez. Diş eti hastalığının tedavi edilmesi ve sonrasında diş beyazlatma için uygun olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. Diş temizletme diş beyazlatma öncesinde rutin olarak yapılması gereken bir işlem olarak bilinmelidir.

Diş beyazlatma (bleaching) yaptırmadan önce dikkat!

Diş beyazlatma işlemi yaptırmak isteyenler için ilk olarak dişlerde aşınma, asit erozyonu, çatlak veya kırık olmamalıdır. Var ise mevcut diş çürükleri dolgu ile tedavi edilip daha sonra diş beyazlatma işlemi başlatılmalıdır. ‘Bleaching’ bilinçsiz yapıldığında fayda yerine zarar verebilir. 

Antibiyotik kullananlarda görülen diş renklenmesi vakalarında bleaching uygulaması ile sınırlı bir etki görülecektir. İstenilen sonuca ulaşılamama ihtimali olduğu da bilinmelidir. Ancak diş renginiz ilk renginden daha açık olur. Böyle durumlarda seans sayısı hekim kontrolünde arttırılabilmektedir.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

İşlemin farklı uygulama biçimleri vardır. Sadece tek bir diş için beyazlatma yapılabileceği gibi birden fazla diş için veya bütün dişler için de diş beyazlatma uygulanabilir. Canlı dişlere uygulanabildiği gibi kanal tedavisi olmuş ve rengi koyulaşmış dişlere de diş beyazlatma uygulaması yapılabilmektedir diyen Diş hekimi Sertaç Kızılkaya uzun zamandır İstanbul Korudent diş kliniğinde diş beyazlatma işlemlerini başarı ile uygulamaktayız dedi.

Dişler ister canlı, ister kanal tedavili olsun işlem her iki biçimde de uygulanabilir. Ancak kanal tedavili dişlerde renk çok fazla olmuş ise internal bleaching uygulaması daha iyi sonuç verecektir. Önce en sık kullanılan evde ve diş kliniğinde diş beyazlatma ile ilgili bilgi vereyim.

Evde Diş Beyazlatma

Adı sizi yanıltmasın. Bu beyazlatma için de diş hekimine gitmek gerekiyor. Çoğu hasta ben evde beyazlatırım diyor ve nasıl yapacağım diye soruyor. Evde beyazlatma için diş hekimi ağzınızdan ölçü alarak size özel diş beyazlatma plağı hazırlar. Diş beyazlatma plağını denersiniz. Dişler ve diş eti için uygun ise bu plağın içerisine koyacağınız ilacın türünü ve miktarını belirleyen diş hekiminiz size diş beyazlatma ilacını verir. Diş beyazlatıcılar farklı kimyasal içeriklerde olduğu gibi bu içeriklerin konsantrasyonları da farklı faklı olabilmektedir.

Diş beyazlatmada en sık hidrojen peroksit ve carbamid kullanılır. Farklı kosantrsayonlar vardır. Jel formunda olan malzemelerin yanı sora toz likit karışımı ile elde edilenler de sık kullanılmaktadır. Diş hekimi size ilacı diş beayzlatıcı plağın içerisine ne kadar koyacağınızı ve ne kadar süre dişleriniz üzerinde bekletmeniz gerektiğini söyleyecektir. Bu süre ve tekrarlar diş durumuna göre tecrübeli hekim tarafından size bildirilecektir.

Genellikler ben hastalarınma akşam yemeğinden sonra dişleri fırçalamalarını veyeme içme işlemlerini bitirdikten sonra diş plağının içerisine bleaching ajanını sürmelerini müteakip plağı takmalarını söylüyorum diyen Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya her hasta için süre ayarlamanın diş hassasiyetine göre ayarlandığını söyledi. Plak takıldıktan sonra ilk 4 saat herhangi bir diş hassasiyeti sorunu olmayan hastaların ertesi gün diş beyazlatma plağını yatarken takabildiklerini söyledi. İşlem 4 ile 7 gün tekrarlandıktan sonra diş renginde belirgin bir renk açılması görülmektedir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Diş renginden şikayetci olanlar için bazen diş hekimi tarafından önerilerek bazen de zorunlu olarak ofis beyazlatma uygulanır. Diş hekimi ofis tipi beyazlatmayı genellikle ev tipi beyazlatma ile birlikte kullanarak en iyi sonucu almak amacı ile önerir. Klinik uygulamalarımızda ev tipi diş beyazlatma öncesinde uyguladığımız ofis bleach işlemi sayesinde en iyi sonucu almaktayız diyen diş hekimi Sertaç Kızılkaya zaman sıkışıklığı gibi durumlarda ve beyazlatma plağı kullanmakta zorluk çekenler için de İstanbul Küçükçekmece Korudent diş kliniğinde ofis beyazlatma ile sonuç alabildiklerini söyledi.

Ofis tipi diş beyazlatmada diş kliniğinde diş beyazlatma cihazı bulunması ve diş etlerinin iyi bir şekilde izole edilerek diş beyazlatma ajanlarının uygulanması gerekir. Diş hekimi önce diş etlerinin üzerini sıvı örtücü ile kapatır. Krem biçimindeki malzeme üzerine ışık verildiğinde sertleşen krem diş eti ile diş ayrımını netleştirir. Sızdırmaz biçimde uygulandığında ofis tipi diş beyazlatmada ağrı olmaz. Hafif sızlamalar normal kabul edilmektedir.

Işık kaynakları 700 ile 1500 nanometre ışık dalga boyunda ışık vererek diş üzerine sürülen diş beyazlatma ilacını aktive eder ve etkisini arttırırlar. İyi bir ilaç ile birlikte iyi bir ışık kaynağı kullanılması diş beyalzatmadan alınacak sonucun tatmin edici olmasında önemli rol oynar. En iyi diş beyalzatma cihazları olarak dünyada kendini kabul ettirmiş Beyond veya Zoom cihazları kullanlılmalıdır.

Diş Beyazlatma Sonrası

Diş beyazlatma öncesi bilinmesi gerekenler kadar işlem sonrası bilinip dikkat edilmesi gerekenler de önemlidir. Mesela diş beyazlatma sonrası, dişlerin tedavi başındaki durumuna dönmemesi amacı ile en az 1 hafta süresince çay kahve ve sigara gibi maddeleri kullanması istenmez.

Hidrojen peroksit mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalı!

Diş beyazlatma ajanı olarak kullanılan hidrojen peroksit belirli dozlara ve diş hekimi denetiminde kullanılmalıdır. Bu maddenin hekim kontrolünde, belirli dozlarda yapıldığında beyazlatma işleminin bir zararı yoktur. Diş beyazlatılması için kullanılan maddelerin cinsi ve miktarının belirlenip uygulanması mutlaka bilgi ve eğitimini almış diş hekimi tarafından yapılmalıdır.